8 Ekim 2018 Pazartesi

Menekşe Çiçeği Bakımı

Ekim 08, 2018 0 Comments


       Her yılın çoğu döneminde çiçekli muhteşem çiçek en küçük yerlerde bile yer bulduğundan çok ünlü bir çiçektir.

Menekşe bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.

*Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen Menekşe bitkisi bu etkiden korunmalıdır.

*Kış aylarında menekşenin bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir.

Sulamada en önemli unsurlar;

*Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

*Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için Haftada en az iki kere sulanmalıdır.

*Su bitkinin her bölümüne ulaştırılmalıdır.

*Sulanmadan sonra bitkinin tabağında su kalmamasına çok dikkat edilmelidir.

*Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde olmalıdır.

*Sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su ile yapılmalıdır.
*Menekşede çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
*Sık sık saksı değiştirmek, büyük olan saksılar menekşenin gelişmesine çok büyük engellerdir.


Menekşe Bitkisinin Çoğaltılması:

*Menekşenin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olabilir.
*Bitkinin kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur.
*Bu yeni bitkileri alıp başka saksılara dikerek yeni menekşeleri oluşturabiliriz.
*Bu yöntem hem kolay hem de zahmetsizdir.

Begonya Çiçeği Bakımı

Ekim 08, 2018 0 Comments




Begonya bakımı nasıl yapılır




Begonya saksı çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir.Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi engellenebilir.


Begonya çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.




Begonya nasıl sulanmalı


Begonya çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakda biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktır.Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağının kuru yada sulu olduğunu anlamamız için, toprağına parmağımıza batırarak kuru veya ıslak olduğunu anlayabiliriz. Islak ise bitkimiz topraktaki suyu henüz bitirememiş olduğundan sulamamızı bir sonraki sulama gününe bırakmalıyız.

                                                                

Begonya nerede yetişir


Begonya çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Buda çiçeğimizin ömrünü azalttığı gibi çiçeklerin yapraklarında sararma ve çiçeklerinde solmalara sebep verir. Örneğin : Kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.


Begonya nasıl budanır


Begonya çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solup geçtikten sonra bitkimizin bir daha çiçek açması için solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için, üzeri kapatılmalıdır. Örnek: soğuk silikon, mum yada yakıcı olmayan yapışkanlarla kapatılabilir.


Begonya toprağı değiştirme


                                         

Begonya çiçeğinin toprak değişimi yılda bir kere Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak lifli değil ise, ince kökler için toprağa kum karıştırılmalıdır. Toprak lifli ise bu işleme gerek yoktur. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.



Begonya Vitamin Kullanımı




Begonya çiçeğimize, vitamin kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, çiçeğimiz yaprakları ve çiçekleri sağlıklı ise bu dönem içerisinde vitamin kullanmak zorunda değiliğiz. Çiçeğimizin çiçekleri solmuş ve budamasını yapmış isek bu dönemde bitkimizin hem çiçek açması hemde gelişmesi için seralar ve mağazalarda satılan çiçek vitaminlerini kullanma koşullarına uyarak bitkimize besin desteği verebiliriz. Örnek: Genelde besinler 1LT suya bir kapak ölçeğinde vitamin dökülür, iyicene karıştırılan suyla vitamin bulunduğu ortamdaki çiçeklere sulamadaki standart ölçeğimizle ilaçlı suyu bitkilerimize onbeş günde bir yada ayda bir uygulayabiliriz.
 



Beğonya ışığı severmi ?


Begonya çiçeklerimizin yaşam alanlarımızda bulunmasını istiyor ama koyacağımız ortam gün ışığından uzak kalıyor ise bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin de açmasına ve sağlıklı kalması için bizlerin bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için üstünden aydınlatıcılarla destekleyebiliriz. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sever, bu gün ışığı olmalı, olmayan bölgelerde ise, aydınlatıcılar ile desteklenmeli. Karanlıkta kalan bitkiler yapraklarını döker, sararmalar ve solmalar oluşur. Daha az ışık alan bitkilere, daha az su verilmelidir.


Begonya ya neler zarar verir


1 - Bitkinin aşırı derecede sulanması
2 - Bitkimizin saksı deliklerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağına çıkmaması
3 - Hastalanmış bitkinin diğer bitkilere yakın olması
4 - Toprağının kalitesiz olması veya vitaminin yetersiz kalması
5 - Bitkimizin yapraklarında oluşan hastalıklar ve mantarlar Sinek, solucan veya yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkimize zarar vermektedir.
Bu gibi hastalıkları ve haşereleri bitkimizde gördüğümüzde, ziraat ilaçları satan firmalardan bitkimizden bir yaprak veya toprak götürerek oluşan hastalıkları göre ona uygun ilaçları alıp kullanma klavuzuna uyarak kullanınız.


                                  
                                           

Begonya Nasıl çoğaltılır


Begonya çiçeğinin çoğaltılması bitkinin köklerinden ayırma yöntemiyle olur. Bitki köklerinden ayrılıp ufak bir saksıya dikilip sulama ve bakımına devam edilmelidir.



6 Ekim 2018 Cumartesi

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı

Ekim 06, 2018 0 Comments


Otsu ve yıllık bitki türlerinden olan krizantemler, genellikler 50-100 cm yüksekliğine kadar ulaşabilirler. Büyük çiçek taç başlarına sahiptirler, yaban olanların renkleri genellikle beyaz, sarı veya pembe renklerden oluşmaktadır.

Krizantem türleri bazı böcek türlerinin lavraları tarafından besin olarak kullanılır.
Avrupa’nın bir çok ülkesinde ve özellikle Japonya’da krizantem çiçekleri ölümle bağdaştırılmış o yüzden ölümü sembolize etmektedir. Bu ülkelerde krizantem çiçekleri mezarlara koymak için kullanılır onun dışında bir kullanım amacı yoktur. ABD’de ise krizantem çiçekleri genellikle olumlu ve neşeli bir sima olarak tasvir edilir. Doğum günü, balo, günlük mutluluklar için kullanılır. Bizim ülkemizde de krizantem çiçeklerinin kullanım alanı Amerika’da ki kullanımla hemen hemen birebirdir. Kesme çiçekçilikte çok tercih edilen krizantem çiçekleri genellikle aranjman süslemeleriyle müşterilerine ulaşır.



Dona dayanıklı ve güzel çiçeklenip her yıl yeniden açan kalıcı bir bitki istiyorsanız, ya da bu bitki sıcaklara da dayansın ama üzeri çiçeklerle dolup taşsın diyorsanız Krizantemler size göre.

Snow ball, Kartopu varyetesi, sadece 30 cm boylanan kontrolü kolay, çabuk şekil alan hibrit krizantemlerden biri. Dona dayanıklı ve kalıcı bir bahçe bitkisi. Üstelik çimlendirmesi, fidelemesi ve yetiştirmeside zahmetsiz. Ah biliyoruz tahmininiz doğru. Dilediğiniz gibi çiçekleri ile vazolarınızı süsleyebilir, hemen ardından sürecek yeni sürgünlere de yer açabilirsiniz.
Unutmayın krizantemler çiçeklerinin toplanmasını, budanmasını isterler. Bu hem bitkiyi daha derli toplu tutar. Hem de dallanmasını teşvik ederek çalı formu almasını sağlar. Çalı formunu bir kere alan bitki bir çadır gibi tepesini çiçeklerle donatır. Size de keyfini sürüp yan bahçelerde bakan meraklı gözlere, kendi özel bahçecilik sırlarınızı paylaşıp paylaşmamak arasında bir karar vermek kalır.



Bakımı

Toprak ayırt etmeden kolayca,
tam güneşli ya da yarı gölge ortamlarda sağlıklı gelişim gösterir. Çiçeklerini kesme çiçek olarak kullanın, zaman zaman şekil budaması yapın ve geçen çiçeklerini üzerinde tutmayın.

Konum

Saksı ve çiçek yataklarına ekilebilir. Özellikle saksı yetiştiriciliği için geliştirilmiş olan hibrit, fide halinde ort. 30 cm çaplı saksılarda, açık aydınlık balkon ve teraslarda ya da çiçek tarhlarında benzersiz yüksek bir performans gösterir.

Tohum Ekimi

Ocak ayında korunaklı alanda başlar ve Mart sonuna dek devam eder. Kalıcı bir bitki olduğundan ekim tarihini gelişme döneminde genç fideyi serin ve yarı gölge bir yerde tutmak kaydıyla Temmuz ayına dek uzatabilirsiniz.


Çimlenme

Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.
Bahar aylarında ya da yaz başında üretim saksılarına, nemli çimlendirme torfu doldurup tohumları yüzeye ekin. Tohumların üstüne ortalama 1 cm kalınlıkta elenmiş torf serperek kapak toprağı yapın. Üretim saksısı nemini kaybetmemesi için şeffaf bir plastikle üstü kaplanmalıdır. 18-21 derecede tohumlar en geç 10-18 günde çimlenir ve filiz başları topraktan gözükür.
İlk gerçek yapraklarını verip, filizler elle tutulabilir boya geldiklerinde doğrudan kalıcı yerlerine ( eğer son don tehlikeside geçmiş toprak ısınmışsa ) yada daha geniş 9 cm çaplı saksılara , topraktan dikkatlice çıkartarak alın. Dış mekana taşırken son donların geçmesini bekleyerek fideleri kalıcı yerlerine dikebilirsiniz. Her fide arası 30 cm mesafe akıllı bir tercih olur. Her 30 cm çapında saksıya, daha dolgun görünüm için 2 kök ekin ve gübreyle destekleyin.

Çiçeklenme


Haziran, Temmuz ve Ağustos

Sıklamen Çiçeği Bakımı

Ekim 06, 2018 0 Comments

Mis gibi kokusu ve çok sevilen rengiyle siklamen çiçeği her yıl havaların serinlemesiyle, yavaş yavaş açmaya başlar. Siz de hayatınızı kış soğuklarında siklamen renkleriyle ısıtmak istiyorsanız, yapmanız gereken sadece ipuçlarını öğrenmek. Siklamen çiçeğinin bakımına dair her şeyi sizler için yazdık.

Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan ‘siklamen’, çok yıllık yumrulu bir bitki türünün ortak adıdır. Halk arasında kullanılan diğer isimleri; tavşankulağı, buhurumeryem, mormilik olarak bilinir. Genelde yaşam alanı orman açıkları ve kayalıklar olan siklamenin 23 ana türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra süs bitkisi olarak üretilen oldukça fazla sayıda hibrit ve kültivarları mevcuttur. Özünde doğası bahçe ya da saksıda yetişmeye uygun olan siklamenin, daha çok ‘ev süs bitkisi’ diye satıldığını görmekteyiz. Özellikle kış aylarında, çeşitli renkleriyle etrafta çoğalmaya başlayan bu narin çiçek, soğuk günlerde süs bitkisi olarak çok tercih edilmektedir.

Avrupa’da İran menekşesi olarak adlandırılan siklamen çiçeğine, bizde yıllar önce buhurumeryem denmiş olmasının nedeni; olağanüstü güzel kokusudur. Buhur, eski dilde güzel kokular veren tütsülere denmekteydi. Siklamen kokusu Avrupalılar tarafından oldukça sevilmiş olacak ki; Anadolu, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerinden topladıkları doğal siklamenleri kendi memleketlerine taşıyarak, geliştirdiler. Günümüzde siklamen, dünyanın çeşitli yerlerinde sevilmekte, ilgi görmektedir.

Siklamen halk arasında renk ismi olarak da kullanılmaktadır. Fuşyanın pembe tonu denildiğinde akla gelen ilk görüntü ‘siklamen’ olduğu için, bu renk çiçek ismiyle özdeşleşmiştir. Modacılar bile, bir kumaşı anlatırken ‘siklamen rengi’ demektedirler.

Boyları 5 ya da 10 santimetre civarında olan siklamen çiçeğinin en belirgin özelliği böbrek ve kalp şeklinde olan yapraklarıdır.


Sıklamen Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?


Yılın her döneminde siklamenin bir evresiyle karşılaşmak mümkündür. Soğuk havayı sevdiği için, sonbahar ve kış aylarında çiçeklerini açar. Bu süreç içerisinde ya belirli aralıklarla ya da sürekli olarak çiçeklenirler. Ay hesabı olarak ifade edersek, Eylül sonu ve Nisan başı siklamenlerin çiçek vermeye başladığı dönemdir. Yaz mevsimi belirtileri hissedildiğinde; yani Nisan sonu ile beraber siklamenlerin dinlenme mevsimi başlamaktadır. Havaların ısınması bu çiçek için yaşamsal faaliyetlerine ara vermesi anlamına gelir. Sonraki aşamasında, yaz sonlarına doğru siklamenler yeniden filizlenir ve sonbaharda çiçek verme döngüsüne girerler. Bütün bir sene boyunca siklamenlerin çiçeklenme rutini bu şekilde ilerler. Çiçekçilerde satılan siklamenler, farklı bir alışkanlığa sahiptir. Onlar her zaman yaz mevsiminde dinlenme evresini yaşamazlar. Ancak türlerine göre hiç değişmeyen bir özellikleri; ferah havayı ve esintiyi sevmeleridir.

Çiçekleri değişik renklerde olmakla beraber genelde; beyaz, pembe, mor ya da kırmızı renklerde görülmektedir. Fakat bunun dışında eflatun ya da krem de açtığı olur.

Siklamenler, günümüzde ticareti sıklıkla yapıldığı için doğal yaşamdaki devamlılığı azalmış; geleceği tehlikeye girmiştir.
Siklamenler için İdeal Hava Isısı

Siklamen çiçeğinin türüne göre soğuğa dayanma seviyesi değişmektedir. Bazı türler sıfırın altındaki birkaç dereceye bile dayanamazken bazılarının – 30 dereceyi bile kaldırabildiği görülmektedir. Ayrıca siklamen çiçeği aşırı dona karşı da uyumlu olmasıyla bilinmektedir. Fakat soğuk havaya karşı dayanıklılık dereceleri ortalama – 7 ile – 10 arası değişmektedir, diyebiliriz. Çok soğuk havalarda siklamen çiçeğinin yaprakları ve tomurcukları zarar görmemektedir. Yalnızca açmış olan çiçekler etkilenir. Kış mevsiminde çok soğuk olan günlerde çiçeğin kuzey yönünden rüzgâr alması sağlanmalıdır.

Sıklamenin Yetişme Koşulları Nelerdir?


Öncelikle aydınlık ve serin ortamları seven çiçek, bol temiz – ferah havaya ihtiyaç duyduğu için başka çiçeklerden daha uzak bir konuma yerleştirilmelidir.

Süs bitkisi olarak düşünüldüğünde daha çok bahçeler, balkonlar ve parklarda yetiştirilmesi tercih edilmelidir. Çünkü ev ortamının hava koşulları siklamenler için çok zorlayıcıdır (hem hibrit hem doğal türler için) Ancak çok istenirse, evinizde haftanın bazı günleri birkaç saatliğine muhafaza edebilirsiniz. Eğer evinizde sıklıkla hava akımı sağlayabiliyor ve evinizi havalandırıyorsanız siklamen çiçeğini evde yetiştirmek için bir şansınız var demektir. Elbette çiçeğinize, bol güneş alan ve esintili bir köşe oluşturabilirseniz, daha uygun olur. Fakat güneşi direk görmesi doğru olmayacaktır. Siklamen çiçeği için en iyi ortam yarı gölge bir ışığın olduğu ortamdır. Güneşli günlerde çiçeğinizin yapraklarının zarar görmemesi için güneşlik kullanabilirsiniz.

Siklamen soğanlı bir bitki olduğu için, bitkinin kuruma süreci başladığında soğanını saksıdan hiç çıkarmadan serin ve karanlık bir köşede muhafaza etmelisiniz. Bitkinin kuruma sürecini, yaprakların sararmaya başladığında; çoğunlukla Haziran ayında gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde çiçeklenme dönemi olan sonbahar ayları yaklaşana kadar ve ilk filizlenmeleri görene kadar kuru tutulmalıdır. Kuruyan ve sararan yapraklarını da mutlaka temizlemelisiniz.


Sıklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?



Mis gibi kokusu ve çok sevilen rengiyle siklamen çiçeği her yıl havaların serinlemesiyle, yavaş yavaş açmaya başlar. Siz de hayatınızı kış soğuklarında siklamen renkleriyle ısıtmak istiyorsanız, yapmanız gereken sadece ipuçlarını öğrenmek. Siklamen çiçeğinin bakımına dair her şeyi sizler için yazdık.

Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan ‘siklamen’, çok yıllık yumrulu bir bitki türünün ortak adıdır. Halk arasında kullanılan diğer isimleri; tavşankulağı, buhurumeryem, mormilik olarak bilinir. Genelde yaşam alanı orman açıkları ve kayalıklar olan siklamenin 23 ana türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra süs bitkisi olarak üretilen oldukça fazla sayıda hibrit ve kültivarları mevcuttur. Özünde doğası bahçe ya da saksıda yetişmeye uygun olan siklamenin, daha çok ‘ev süs bitkisi’ diye satıldığını görmekteyiz. Özellikle kış aylarında, çeşitli renkleriyle etrafta çoğalmaya başlayan bu narin çiçek, soğuk günlerde süs bitkisi olarak çok tercih edilmektedir.


Avrupa’da İran menekşesi olarak adlandırılan siklamen çiçeğine, bizde yıllar önce buhurumeryem denmiş olmasının nedeni; olağanüstü güzel kokusudur. Buhur, eski dilde güzel kokular veren tütsülere denmekteydi. Siklamen kokusu Avrupalılar tarafından oldukça sevilmiş olacak ki; Anadolu, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerinden topladıkları doğal siklamenleri kendi memleketlerine taşıyarak, geliştirdiler. Günümüzde siklamen, dünyanın çeşitli yerlerinde sevilmekte, ilgi görmektedir.

Siklamen halk arasında renk ismi olarak da kullanılmaktadır. Fuşyanın pembe tonu denildiğinde akla gelen ilk görüntü ‘siklamen’ olduğu için, bu renk çiçek ismiyle özdeşleşmiştir. Modacılar bile, bir kumaşı anlatırken ‘siklamen rengi’ demektedirler.

Boyları 5 ya da 10 santimetre civarında olan siklamen çiçeğinin en belirgin özelliği böbrek ve kalp şeklinde olan yapraklarıdır.


Sıklamen Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?


Yılın her döneminde siklamenin bir evresiyle karşılaşmak mümkündür. Soğuk havayı sevdiği için, sonbahar ve kış aylarında çiçeklerini açar. Bu süreç içerisinde ya belirli aralıklarla ya da sürekli olarak çiçeklenirler. Ay hesabı olarak ifade edersek, Eylül sonu ve Nisan başı siklamenlerin çiçek vermeye başladığı dönemdir. Yaz mevsimi belirtileri hissedildiğinde; yani Nisan sonu ile beraber siklamenlerin dinlenme mevsimi başlamaktadır. Havaların ısınması bu çiçek için yaşamsal faaliyetlerine ara vermesi anlamına gelir. Sonraki aşamasında, yaz sonlarına doğru siklamenler yeniden filizlenir ve sonbaharda çiçek verme döngüsüne girerler. Bütün bir sene boyunca siklamenlerin çiçeklenme rutini bu şekilde ilerler. Çiçekçilerde satılan siklamenler, farklı bir alışkanlığa sahiptir. Onlar her zaman yaz mevsiminde dinlenme evresini yaşamazlar. Ancak türlerine göre hiç değişmeyen bir özellikleri; ferah havayı ve esintiyi sevmeleridir.

Çiçekleri değişik renklerde olmakla beraber genelde; beyaz, pembe, mor ya da kırmızı renklerde görülmektedir. Fakat bunun dışında eflatun ya da krem de açtığı olur.

Siklamenler, günümüzde ticareti sıklıkla yapıldığı için doğal yaşamdaki devamlılığı azalmış; geleceği tehlikeye girmiştir.

Sıklamenler için İdeal Hava Isısı


Siklamen çiçeğinin türüne göre soğuğa dayanma seviyesi değişmektedir. Bazı türler sıfırın altındaki birkaç dereceye bile dayanamazken bazılarının – 30 dereceyi bile kaldırabildiği görülmektedir. Ayrıca siklamen çiçeği aşırı dona karşı da uyumlu olmasıyla bilinmektedir. Fakat soğuk havaya karşı dayanıklılık dereceleri ortalama – 7 ile – 10 arası değişmektedir, diyebiliriz. Çok soğuk havalarda siklamen çiçeğinin yaprakları ve tomurcukları zarar görmemektedir. Yalnızca açmış olan çiçekler etkilenir. Kış mevsiminde çok soğuk olan günlerde çiçeğin kuzey yönünden rüzgâr alması sağlanmalıdır.



Sıklamenin Yetişme Koşulları Nelerdir?


Öncelikle aydınlık ve serin ortamları seven çiçek, bol temiz – ferah havaya ihtiyaç duyduğu için başka çiçeklerden daha uzak bir konuma yerleştirilmelidir.

Süs bitkisi olarak düşünüldüğünde daha çok bahçeler, balkonlar ve parklarda yetiştirilmesi tercih edilmelidir. Çünkü ev ortamının hava koşulları siklamenler için çok zorlayıcıdır (hem hibrit hem doğal türler için) Ancak çok istenirse, evinizde haftanın bazı günleri birkaç saatliğine muhafaza edebilirsiniz. Eğer evinizde sıklıkla hava akımı sağlayabiliyor ve evinizi havalandırıyorsanız siklamen çiçeğini evde yetiştirmek için bir şansınız var demektir. Elbette çiçeğinize, bol güneş alan ve esintili bir köşe oluşturabilirseniz, daha uygun olur. Fakat güneşi direk görmesi doğru olmayacaktır. Siklamen çiçeği için en iyi ortam yarı gölge bir ışığın olduğu ortamdır. Güneşli günlerde çiçeğinizin yapraklarının zarar görmemesi için güneşlik kullanabilirsiniz.

Siklamen soğanlı bir bitki olduğu için, bitkinin kuruma süreci başladığında soğanını saksıdan hiç çıkarmadan serin ve karanlık bir köşede muhafaza etmelisiniz. Bitkinin kuruma sürecini, yaprakların sararmaya başladığında; çoğunlukla Haziran ayında gözlemleyebilirsiniz. Bu şekilde çiçeklenme dönemi olan sonbahar ayları yaklaşana kadar ve ilk filizlenmeleri görene kadar kuru tutulmalıdır. Kuruyan ve sararan yapraklarını da mutlaka temizlemelisiniz.

Sıklamenlerde Sulama


Sulama konusunda oldukça hassas bir bitki olan siklamen, hafifçe sulanmalıdır. Yaz mevsimi geldiğinde, siklamen çiçeğinin tüm su ihtiyacını haftada en az iki defa sulayarak karşılayabilirsiniz. Sulama yapılırken dikkat edilecek önemli bir faktör de bitkinin her bölümünün sudan faydalandığından emin olmaktır. Bitkinin toprağı, sulama yaparken bitkinin çevresinde 360 derece ıslanmış olmalıdır. Her sulamada aynı miktarda su kullanılması çok önemlidir. Hatta sulama yapmak için haftanın aynı günleri seçilmelidir. Su, toprağın 4 santimetre altına kadar sızmış durumda olmalıdır. Ayrıca sulama işleminden sonra bitkinin altında hiç su kalmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Saksı altının mutlaka delik olmasına dikkat etmelisiniz. Unutulmamalıdır ki siklamen çiçeği aşırı sulu bir toprağı sevmez.

Siklamen çiçeğini kışın sularken ise; soğuk su kullanmamaya özen göstermelisiniz. Su muhakkak oda sıcaklığında olmalıdır. Bunun dışında siklamen çiçeğinizi sularken kullanacağınız suyun kireç oranı düşük ve yumuşak olmalıdır.

Eğer her şey yolunda gidiyorsa, çiçeğiniz iyi durumdaysa; kullandığınız su ölçüsünü ve sulama düzenini değiştirmemenizi öneririz.

Uyarı: Siklamenin ortasında yumru, yanlış sulamadan dolayı çürümeye oldukça eğilimlidir. Bu yüzden çiçeğin yumrusuna suyun direk olarak temas etmemesi gerekmektedir. Bitkinin etrafını ıslatmak üzere, geniş açıdan bolca sulanmalıdır. Aşırı ıslak toprak yerine nemli bir toprak olmasını sağlamalısınız.



Sıklamenler için Toprak Nasıl Olmalıdır?


Toprağın humuslu, torf yönünden zengin ve iyi direne olması siklamenler için çok önemlidir. Ayrıca doğal topraklardan seçim yapılması gerekirse, humuslu kara toprak en idealidir. Siklamenin sağlıklı çiçeklenebilmesi ve yapraklanabilmesi için ayrıca toprağın dere milli karışımlı olması gerekmektedir. Dere, milli toprak akarsuların taşıdığı oldukça verimli topraklardır. Genelde Kırklareli bölgesinde bu topraklardan bolca bulunmaktadır. Siklamenin toprağına koyun gübresi ve ince poza taşı da ekleyebilirsiniz. Eğer gerçek toprak bulamıyorsanız, süs bitkisi toprağı için kullanılan humus katkılı toprak da kullanabilirsiniz.

Siklamen çiçeğiniz için seçtiğiniz bitki toprağı onu bir mevsim boyunca besleyecektir. Diğer mevsime geçtiğinizde, eğer kökler saksının dibine doğru uzamışsa çiçeğinizi bir büyük boy saksıya almanızda fayda vardır. Bu hem köklerin sağlıklı gelişimi hem de verimli çiçeklenmesi için gereklidir.

Burada önemli olan, siklamen çiçeğinizin saksı değişiminde çok büyük bir saksı tercih etmemenizdir. Büyük saksıya yerleştirilen siklamen çiçeği, daha çok kökleri beslemeye çalışacağı için çiçeklenme zayıf olacaktır. Yalnızca bir boy büyük saksı kullanmanız yeterlidir.

Bir sıklamenin ortamını sevmediğini nasıl anlarız?


Bir siklamen çiçeği kolay kolay bozulmaz. Ancak yetiştirildiği koşulları sevmediyse, o zaman daha erken dinlenme sürecine geçecektir. Siklamen çiçeğini yerleştirdiğiniz ortam serin değilse, hava akımı yoksa muhtemelen uyku (dinlenme) sürecine geçiş yaparlar. Bununla beraber köklerinin rahatsız edilmemesi gerekmektedir. Eğer saksı ve toprak değişimi yapmak niyetindeyseniz, uyku sürecine girmesini beklemeli ve iki hafta kadar toprağını kuru tutup, o şekilde işlem yapmalısınız.

Follow Us @soratemplates