Ağaç Bakımı

Fındık Ağacı Bakımı




Sağlığımız açısından birçok faydası olan fındık vücudumuza gerekli olan birçok vitamini tamamlar. Akciğer rahatsızlıklarına ve kalp krizi riskine karşı önemli bir besin olan fındık, aynı zamanda dişleri ve kemikleri de güçlendirmektedir. Bu sebeple ülkemizde bolca yetiştirilmesi gerekir. Bunun içinde kulaktan dolma bilgilerle değil de literatür de yazan ve denenmiş verimi doğru şekilde arttıran bilgileri uygulamak gerekir.

Ilıman ve nemli bölgeleri seven fındık ağacını yetiştirmek ve verimini arttırmak için şu hususlara uymak gerekir;

  • Fındık ağacının bakımında en öncelikli husus budamadır. Sonbaharda yani yaprakları döküldüğü zaman yapılan budama ağaç verimi için önemlidir. Özellikle kurumuş veya yaşlanmış dallar hemen kesilmelidir ki ağacın büyümesine engel olamasınlar.
  • Fındık ağacının bakımında diğer önemli husus gübreleme işlemidir. Ağaç her yıl gübrelendiği zaman yaşlanması ve kuruması gecikir verimliliği de artar. Tabi bunun için ağacın bulunduğu bölgeye uygun gübre çeşidi kullanılmalıdır. Çünkü bilinçsizce yapılan gübreleme fındık ağacına zarar verebilir.
  • Diğer bir husus, fındık dallarının büyümesi, nefes alması ve güneşi rahat alabilmeleri için ağacın etrafında oluşan yabani ot ve dikenler sürekli temizlenmesidir.
  • Fındık ağacının kökünün hava alabilmesi için ara ara toprak kazılmalıdır.
  • Diğer bir önemli husus ilaçlamadır. Fındık kurt ve dalkıranları önlemek için yılda bir mutlaka ağaç ilaçlanmalıdır.


Fındık Fidesi Nasıl Yetişir?


İyi yetiştirilmiş tomurcukları bulunan, hastalıksız bir fidan elde etmek için dikim ve dikim budamasına dikkat etmek gerekir. Fidanlar yaklaşık 35-40 cm uzunluğunda kesilir ve hemen dikim çukuruna dikilmelidir. Fındık fidelerinin en iyi dikim zamanı sonbahar aylarıdır. Ama fındık meyvesinin yetiştiriciliği genelde ocak sistemine göre yapılır. Son dönemlerde ise çift dikim sistemi başlamıştır. Bu sistemden daha çok verim alınır. Ayrıca çift dikim sisteminde çapalama, budama, gübreleme ve hasat işlemleri daha kolay yapılır.

Fındık Ağacı Kaç Kilo Fındık Verir?


  Önemli bir ihraç ürünü olan fındığın veriminin ne kadar olduğu ülkemiz için önemlidir. Yaklaşık 5 yüz bin kişiyi ilgilendiren fındık üretimi istihdam açısından da önemlidir. Türkiye fındık üreticiliğinde dünya ülkelerine oranla %70 in üzerinde bir üretim potansiyeline sahiptir. Bir fındık ağacının ne kadar fındık verebileceği belirsizdir. Ağacına, bakımına ve türüne göre fındık kilosu değişir. Ama yapılan araştırmalara göre normal bir zamanda bir dönüm araziden 80 kg fındık elde edilmektedir. Tabi doğru bakımı yapılan yerlerde bunun 200 kg kadar çıkabileceği de bilinmektedir.

Fındık Ağacı Özellikleri



Nemli ve ılıman iklimleri seven fındık ağacı, sıcaklığın ortalama olarak 13,14 derece olduğu yerlerde yetiştirilmeye uygundur. Yine ağacın olduğu bölgede yağışlar 700 mm üzerinde olmalıdır. Ayrıca fındık ağacı humuslu topraklarda daha iyi gelişir ve verimliliği fazla olur. Yaz aylarında da orantısal nem oranı %60’ın altına düşmemelidir. Bu sebeple Karadeniz iklimine daha elverişlidir. Alt taraftan saçaklı bir ağaçtır. Gelişme çağındaki çocuklar için önemli bir ürün olan fındığın vitamin değerinin yüksek olması için özelliklerine uygun dikilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Fındık ağacı araziden faydalanma imkanının yanında erozyona karşı önlem içinde önemli bir ağaç türüdür.

Fındık Dalları Nasıl Kesilir?



Fındık ağacının uygun bir şekilde kesilmesi ağacın daha kısa sürede meyve verebilmesi için önemlidir. Ayrıca uzun dönemde verim alabilmek içinde önemlidir. Dalların kesilmesi için testere ve ağaç makası gereklidir. En az yara ile dallar kesilmelidir. Genellikle ekim, kasım, aralık aylarında yapılması gereken kesim işlemi kış mevsimi olan bölgelerde ise şubat, mart aylarında kesilmelidir. Dikilen fındık ağaçlarına iki yıl dokunulmaz daha sonra da yıllar itibariyle 80, 60, 40 cm olarak kesilmelidir.

Ihlamur Ağacı Bakımı


Ihlamur ağacı, dünyada 40 farklı türde yetişebilen hoş kokulu bir ağaç türüdür. Genellikle sahil kenarlarında kolayca yetişebilmektedir. Ihlamur ağacı, tohumlama, çelik, dallandırma ve kalem aşısı gibi farklı yöntemlerle çoğaltılabilmektedir. Her çiçekte olduğu gibi tohumlama yöntemi uzun zaman aldığından, en çok kullanılan yöntem dallandırmadır. Ihlamur ağacı, ılıman iklim özelliği gösteren yerlerde, güneşin hâkim olduğu bölgelerde verimli şekilde yetişme alanı gösterirler. Toprak konusunda, humuslu toprağı tercih ederler. Yapraklarının daha sağlıklı ve canlı yetişebilmesi için bol su ihtiyacı duyarlar. Toprağın mutlaka yanmış gübre ile desteklenmesi gerekir. Sulamanın eksik yapılması veya ağacın bulunduğu yerden memnun kalmaması sonucu, yapraklarında sararma görülür. Eğer, ıhlamur ağacının toprağında solucanlarla karşılaşırsanız, ağacın sağlıklı yetiştiğinin göstergesi olduğunu unutmayın.

Ihlamur Ağacı Çiçek Açmıyor



Ihlamur ağacının yapısı gereği 30 metreye kadar boy atabilmektedir. Sarımsı çiçekleri ile etrafa hoş koku yayan bir ağaçtır. Haziran ve Temmuz aylarında kurutularak, çay olarak tüketilmektedir. Ihlamur ağacının çiçek açması, uzun yıllar sabırla beklenmesi gereken bir süreçtir. Yıllarca ıhlamur ağacının çiçek açmasını bekleyip, sonuç alamayanlar olmuştur. Ağacın bakımı yapıldıktan sonra, hemen çiçek açmasını istiyorsanız, ağacın dişi mi erkek mi dikildiğinin bilinmesi gerekir. Ihlamur ağancın dişi mi erkek mi olduğunu anlamak için gövdesine bakmanız gerekir. Eğer, gövde renginde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşile doğru lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ağaç dişiyse ve çiçek açmıyorsa, yanına erkeği dikilerek tozlaşması sağlanır. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle, arıların bol olduğu ıhlamur ağacı, hoş kokusuyla daha cazip hale gelmektedir. Çiçek verdiği dönemlerde, güneşli bir zamanda çiçeklerinin toplanması, çiçeklenmesini arttırmaktadır.

Ihlamur Ağacı Büyüme Hızı


   Ihlamur ağacı ılıman iklim gösteren ve sıcak bölgelerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Bulunduğu iklim ve ortam gereği büyüme göstermektedir. Bazı ıhlamur ağaçları büyüme gösterse de çiçek açması gecikmektedir. Bunun nedenleri konusunda, ağacın bulunduğu ortam, verilen gübrenin yapısı, sulama özellikleri ve budama unsurları göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde sahil kenarlarının ılımına iklim özelliği göstermesi, ıhlamur ağacının kolayca yetişmesine imkân tanımıştır. Toprak yapısı olarak da humuslu toprak yapısını sevmesi, ıhlamur ağacının büyüme hızını büyük oranda etkilemektedir. Her canlı gibi ıhlamur ağacı da yeteri kadar sulanırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Genel olarak yavaş büyüyen ıhlamur ağacı, sabırla beklenmesi ve bakımının düzenli olarak yapılması gereken bir ağaçtır.

Ihlamur Ağacı Ne Zaman Dikilir?



Ihlamur ağacı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir. Toprak sert yapıda ise, yumuşatılarak ve yabani otlardan ayıklanarak zemini hazırlanır. İlkbahar ve sonbahar aylarında dikimi yapılması tavsiye edilmektedir. Kış ayları geldiğinde yapraklarını döker. Ihlamur ağacının toprağı tuzlu olmadığı sürece, asidik toprakta yetişebilir. Ihlamur ağacını dikmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Dallandırma yöntemi en sık kullanılan yöntemlerdendir. Ayrıca, ıhlamur tohumu yapısı gereği su geçirmez yapıda serttir. Çizikler atılarak su geçirmesi sağlandıktan sonra, tohumlama yönteminin süresi kısaltılmış olur.

Ihlamur ağacı nerede yetişir?



Ihlamur ağacı, ılıman iklimi ve güneşi seven ağaç olarak, Akdeniz, Marmara ve ege bölgesi gibi sahil kenarlarında yetişebilir. Toprak konusunda seçici olmasından dolayı, bakımı zaman alan ve sabır isteyen bir ağaçtır. Çok tuzlu toprakta gelişemezken, yarı asitli toprakta yetişebilir. Toprağın derin ve verimli olması, çiçek açması ve boylarının uzaması için önemlidir. Ihlamur ağacı yetiştirirken, yetiştirilecek ortamın iklimi ve toprağı göz önünde bulundurulmalıdır. Toprak önceden işlemlerden geçirilerek, ıhlamur ağacı için ortam hazırlanmalıdır.


Okaliptus Ağacı Bakım


  Değişik türde bir ağaç familyasından gelmekte olan Okaliptus ağacı, genellikle boylarının ve yapraklarının oldukça uzun olması sebebi ile diğer ağaç türlerinden kolaylıkla ayrılabilmektedir. Bu özellikleri uzun ömürlü bir ağaç olmasını da beraberinde getirmektedir. Avustralya kökenli olan bu ağaç türlerine ülkemizde genellikle Akdeniz kıyılarında sıklıkla rastlanmakta ancak ülkemizde çoğunlukla sıtma ağacı olarak anılmaktadır. Bir çok farklı özelliğe sahip olan bu ağaç türünün en bilindik özellikleri arasında suyu çekebilme özelliği yer almaktadır. Bu özelliği nedeni ile daha çok bataklık adı verilmekte olan su dolu birikintilerin yanlarına dikilmektedirler. Oldukça fazla sayıda çeşide sahip olmakta olan okaliptus ağacının dünya üzerinde yaklaşık 600 adet çeşidi yer almaktadır.

  • Öncelikle dikim aşamasında ağacın iklim, bitki örtüsü ve toprak yapısının uygun niteliklerde olması gerekmektedir.
  • Güneş alma konusunda azmi özenin gösterilmesi gerekmektedir.
  • Dikim aşamasında uygun derinliğe sahip bir çukur açılması,
  • Gübreleme aşamasında genellikle organik hayvan gübresi kullanılması,
  • Gübreleme sırasında özellikle ağacın kök kısmına oldukça itina gösterilmesi,
  • Dikim işlemi sırasında fidanın çukura yerleştirildikten sonra üzeri toprak kaplama aşaması sırasında ara ara sulama yapılması, gibi aşamalar ön plandadır.

Okaliptus Ağacı Faydaları


  Oldukça fayda sağlamakta olan bir bitki türü olarak bilinmekte olan okaliptus bitkisinin bilinmekte olan en büyük faydaları sağlık alanında olan faydalarıdır. Özellikle tıbbi alanda bir çok ilacın üretiminde kullanılmakta olan okaliptus tohumu, solunum yolu üzerinde oluşmakta olan enfeksiyon gibi hastalıkların tedavisinde oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılmakta olan grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de genellikle aktarlarda satılmakta olan okaliptus çayının çok etkili bir bitki olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca diş eti çekilmesi, diş eti rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve genellikle çoğu kişinin en büyük dertlerinden bir tanesi olarak ortaya çıkmakta olan ağız kokusunu giderici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca bir çok ülkede bulunmakta olan bataklıkların sularını kurutarak toprakların tarıma elverişli bir hal almalarında ve tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesinde önemli faydalar sağlamaktadır.

Bütün bu faydaları göz önüne alınarak çok değerli olan okaliptus ağacının bakımının oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Okaliptus Ağacı Nerelerde Yetişir



İlgili ağaç türüne ait tohumların ve fidanların Avustralya ülkesinden bir çok ülkeye yetiştirilmek üzere getirilmesi sonrasında bir çok alanda fayda sağlamakta olan bu bitki iklimi ve toprak yapısı gereği daha çok ülkemizde Batı Anadolu ve Güney Anadolu da yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde giderek yayılmakta olan bu ağaç türü Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerinin belirli bölgelerinde de yetiştirilmektedir.

Okaliptus Ağacı Özellikleri



  Diğer ağaç türleri arasında özellikleri ile dikkat çekmekte olan okaliptus ağacı dünya üzerinde bilinmekte olan en uzun ağaç özelliğine sahiptir. Ayrıca gri renkli ve engebeli olan bir gövdesinin bulunması okaliptus ağacını diğer ağaç türlerinden ayırmaktadır. Ağaç üzerinde yer almakta olan yapraklar da uzun boyutlara sahiptir. Yaprakları ağaç gövdesine yapışık bir şekilde büyümeye başlamakta ve bir süre sonra mor renkli çiçekler halini almaktadırlar. Diğer ağaçlardan ayrılmasını sağlayan diğer bir özeliği ise kış aylarında yapraklarını dökmemesidir. Bu özelliği okaliptus ağacının dayanıklılığını göz önüne sermektedir. Bu nedenle bütün mevsimlerde okaliptus bitkisinden faydalanılma olanağı sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Follow Us @soratemplates